’Den lille havfruen’ er nok den aller mest kjente skulpturen i Danmark, om mulig i hele Skandinavia. Alle land har viktige stauter og monumenter du må sette av tid til å se, ’Den lille havfruen’ er helt klart en obligatorisk severdighet du må få med seg mens du er i København. Ta turen langs promenaden Langelinje for å besøke bronsestatuen av en liten havfrue som sitter på en stein ved havet. Statuen er 1,25 meter høy og veier 175 kg.

Eventyr, ballet, statue

’Den lille havfruen’ ble laget av den danske treskjæreren Edvard Eriksen, en akademiker fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, i 1899. Dette var et kommisjonsoppdrag fra sønnen til grunnleggeren av Carlsberg som var glad i en ballett oppsatt ved Københavns Kongelige Teater. Denne balletten omhandlet et eventyr ved navn ’Den lille havfruen’. Statuen ble laget etter en modell av ballettens prima ballerina Ellen Price, som var kjent for sine danseferdigheter og skjønnhet.

Statuen har dessverre blitt utsatt for sosiale protester og vandalisme mange ganger, blant annet på den internasjonale kvinnedagen. Den har blitt utkledd i en muslimsk kjole to ganger og det har blitt kastet maling på den.

Historien som inspirerte Walt Disney

’Den lille havfruen’ er et eventyr som ble skrevet av den danske forfatteren Hans Christian Andersen i 1837. Historien omhandler en ung havfrue som er villig til å gjøre hva som helst for å få en menneskelig sjel, selv om dette kan bety at hun må gi opp sin egen identitet.

Mange av oss kjenner historien slik Walt Disney har fortalt den i ’Disney: Den lille havfruen’, men den originale historien ender annerledes og tristere enn tolkningen til Walt Disney. Mens Ariel får en lykkelig slutt med sin prins, var ikke den danske havfruen like heldig. Hennes prins giftet seg med en prinsesse og den eneste måten den danske havfruen kunne overleve på var å drepe prinsen med en magisk dolk hun hadde fått av heksen. Havfruen klarte ikke å gjøre en så grufull handling som dette og besluttet å forsvinne og bli oppløst som skum som var hennes straff for å ikke gjennomføre. Istedenfor for å dø blir hun belønnet som datter av luften, her blir hennes samvittighet ren og hun blir forvandlet til et magisk vesen. På grunn av hennes uselviskhet får hun muligheten til å oppnå den sjelen hun alltid har ønsket seg. Hun må tjene menneskene for 300 år og etter dette vil hun få en plass i himmelen. ’Den lille havfruen’ er et symbol på godheten i mennesket.